Het restaurant en haar geschiedenis
De naam Moriaan is al terug te vinden in zeer vroege beschrijvingen. De eerste officiële melding “Waert Moeriaenshooft Uijthangt” stamt al uit 1589. Later in 1624 werd het ’t Huis waar ‘t Moeriaenshoof uithange. D’Moriaan hoort dus al eeuwenlang bij het voormalig tuindersdorp Warmenhuizen en is één van de oudste gebouwen.
De naam Moriaan komt waarschijnlijk van die eerste beschrijving “Moeriaenshooft”. Hier kon je medicatie krijgen. Elke winkel had zijn karakteristieke afbeelding en de apotheek kreeg de afbeelding van een gaper. Bij de Moriaan was dit een Moriaanshoofd. Maar waarom hangt er een moriaanshoofd aan een geveltje in Warmenhuizen? Daarvoor doen verschillende verklaringen de ronde. Het meest aannemelijk lijkt het verhaal dat de Moor het symbool was voor lekker, maar vooral bijzonder eten.
Tot in de 19e eeuw kon men in deze herberg de paarden drenken, voeren en verversen als men op weg was naar de omliggende steden en dorpen. Het vormt met het voormalig oude gemeentehuis en het oude kruisgebouw de oude kern in het centrum van het dorp. Men kan er niet meer slapen, maar er is alle ruimte om er lekker te dineren!
Frank & zijn team
Frank van Enter
Frank is in 1981 op 75 meter afstand van de Moriaan geboren en keek als kind regelmatig met zijn moeder in de pannen mee. Op zijn 18e begon hij als keukenhulp bij een restaurant met een ster. Nadat hij zijn koksopleiding had afgemaakt heeft hij als leerling gewerkt bij Savelberg in Voorburg en Parkheuvel in Rotterdam. Onder de leiding van Cees Helder was dit het eerste 3-sterren restaurant dat Nederland kende. De laatste jaren was Frank als chefkok bij Merlet werkzaam en verdedigde met succes de Michelinster.
Jarenlang droomde Frank van een eigen zaak en toen hij de kans kreeg om restaurant de Moriaan over te nemen in zijn geboorteplaats was dit een buitenkans. Samen met zijn vriendin Lieke de Jong heeft hij een crowdfunding project opgezet en zo was het mogelijk om het restaurant op te frissen en een gezellige brasserie bij te bouwen.
Kai Reinders
Nadat hij met zijn lerarenopleiding stopte, rolde hij de horeca in. Hij begon als afwasser en werkte vervolgens als leerling in de bediening. Zo werkte Kai in gerenommeerde zaken in en rond Nijmegen tot hij verhuisde naar Warmenhuizen. Hij heeft 10 jaar als supervisor gewerkt bij blooming in Bergen NH en is sinds 2016 maître bij d’Moriaan.
Dennis Koole
Hij is van jongs af aan bezig met koken en eten. Van zijn hobby heeft hij zijn werk gemaakt. Intussen heeft hij alle koksopleidingen die beschikbaar waren voltooid en heeft jarenlang in Amsterdam bij De Kroon gewerkt. Toen Dennis hoorde van de overname van d’Moriaan greep hij de kans, om sous-chef te worden bij restaurant d’Moriaan en brasserie Radboud, met beide handen aan.